Tájékoztató az Eseti Légtér Engedély megszerzéséről 2020

A jelenleg hatályos törvények szerint minden olyan tevékenységhez, amely a magyar légteret igénybe veszi, eseti légtér engedélyt kell kérni. Tehát ha repülőmodellező gyakorló repülést, edzést vagy versenyt kívánsz szervezni, rendelkezned kell Eseti Légtér Engedéllyel, amelynek meglétét a hatóság a helyszínen ellenőrizheti. Megjegyezzük, hogy 2020 június 1-től a légtér használatára vonatkozó rendelet változni fog, a legtöbb modellező számára kedvezően.

1. Az engedély megszerzése a Légtér.hu Kft. közreműködésével
Ez a szervezet térítés ellenében beszerzi a légtér engedélyt egyesületek, így modellező klubok számára, a megfelelő dokumentumok benyújtásával. Részletes tájékoztatást ezen a weblapon találhattok: legter.hu a „Szolgáltatásaink” fül alatt. Bővebb felvilágosítást itt kaphatsz: legter@legter.hu.

2. Az engedély megszerzése egyéni úton
Egyesületek számára ingyenesen beszerezhető az engedély az egyesület által kezdeményezett egyéni eljárásban is. Ehhez az alábbi dokumentumokat kell benyújtani:

  • Kitöltött kérelem, az üres kérelem letölthető innen.
  • Térképvázlat a terület elhelyezkedéséről (A légtér oldalhatárainak WGS-84 rendszerű földrajzi koordinátái fok, fokperc, fokmásodperc formátumban);
  • A földterület tulajdonosának írásbeli hozzájárulása a terület használatához;
  • Írásbeli meghatalmazás az egyesület vezetőjétől (ha nem ő nyújtja be a kérelmet) az ügy intézésére;
  • Ha a terület katonai vagy polgári repülőtér közelébe esik kockázatelemzés, melyet a fenti Légtér.hu Kft tud elvégezni térítési díj ellenében.

A fenti dokumentumokat aláírva és PDF-re átfordítva a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztályára emailben kell benyújtani. hm.alf@hm.gov.hu

3. Fontos figyelmeztetés
Az államigazgatási eljárás ügyintézési határideje 30 nap. A 2020 évben szerzett tapasztalatok alapján a hatóság sokkal rövidebb idő alatt hoz határozatot.

Budapest, 2020. február 15.

Dr. Bognár Géza
MMSZ elnökségi tag

CsatolmányMéret
PDF ikon eseti.pdf139.8 KB