Egyeztetés az ITM-ben

A mai napon egy nagyon konstruktiv megbeszélésen vettem részt ITM Árpád Fejedelem úti székházban. Az ITM Légközlekedési Főosztályának szakemberei mellett a Légügyi Hatóság szakemberi is jelen voltak.

Ami számunkra nagyon pozitiv, hogy elindult a párbeszéd és egyértelmüen konstruktiv, jó hangulatú együtt gondolokodással sikerült a tárgyalásra  szánt rövid két órát kitölteni, ahol maximális érdeklődés mutatkozott a modellező tevékenység törvényi nehézségeivel kapcsolatban.

Az is látható azonban, hogy a modellező tevékenység sajátosságai nehezen illeszthetők be a jelenlegi törvényi keretekbe, ez a hatóság és a minisztérum szakemberei számára elemzést és belső egyezetést igényel, és valószinüleg szükség lesz további eszmecserére a szövetséggünkkel is.

Rövidesen visszajezést fogunk kapni azokra az alapkérdésekre amit a beadványunkban is feltettünk, különös tekintettel a regisztráció, a modellrepülőterek szövetségi vagy egyesületi hatáskörbe helyezése, az eseti légtér dija, és a versenyrendezéssel kapcsolatos regisztrációs kötelezettségek.

Látom, hogy nem lesz gyors a folyamat, de nekünk arra kell törekedni, hogy 2023 január 1-re minden modellező egyesületnek meg legyen az a repitő helye ahol nyugodtan és legálisan tudja tevékenységit folytatni, ezt a munkát pedig most kell elkezdeni.

Hársfalvi Pál
elnök