Szécsényi János 1937 – 2022

Családjától kaptuk a szomorú hírt, hogy rövid betegséget követően elhunyt a magyar modellezés egyik legnagyobb alakja, a világbajnok és sokszoros magyar bajnok Szécsényi János.
A modellezést 10 éves korában kezdte és egészen haláláig aktív modellezőként olyan példát mutatott több modellező generációnak, amely párját ritkítja.Élete során több klubnak meghatározó tagja volt, Újpesten a Dózsa majd sokáig Csepelen a Csepeli Modellező Klubban dolgozott, amelyhez sokáig ragaszkodott. Az MHSZ megszűnése után a Cavalloni Ferenc Modellező Egyesület tagja lett, majd két rövid kitérőt követően ismételten visszatért a XVI. kerületi klubhoz.

Modellező pályafutása a 60-as években érkezett el első csúcspontjához, amikor is többször országos bajnok lett, 1967-ben F1A és F1C kategóriában is. Az ekkor nagyon erős magyar F1C
mezőnyben rendszeresen szerezte dobogós helyeit és lett a válogatott tagja. Sok jó nemzetközi eredménye közül kiemelkedik az 1976, 1978, 1990 és 2008-ban szerzett Európa bajnoki csapat ezüstérem.

Legnagyobb sikerét 2008-ban Odesszában érte el, ahol Patócs Lászlóval és Zsengellér Gáborral együtt csapat világbajnoki címet szerzett. Igyekezet kategóriájában a technikai fejlődés
élvonalában járni, modelljei a nemzetközi szintet mindig elérték. Utolsó országos bajnoki címét 2020-ban az F1C kategóriában szerezte.

Hosszú időn keresztül képes volt a élmezőnyben szerepelni, ami fáradhatatlan munkakedvének és a sok repítésnek volt köszönhető. Sokan emlékszünk rá úgy, hogy mire megérkeztünk a versenyek
színhelyére, Janó’bá már a terepen volt és repített.

De nemcsak mint versenyző, hanem segítő klubtársként is bizonyított, több sikeres modellező nevelőjeként a mechanikus és vitorlázó kategóriákban, legutóbb pedig az F1P kategóriában is.

Modellező pályatársai mindig emlékezni fognak rá!

2022. 04. 02.