Kedvcsináló Autómodell versenyzéshez

Kedves Érdeklődő!

A debreceni autómodell versenypálya az ország egyik legjobb minőségű pályája.

Befoglaló mérete nem túl nagy (30x15m), de a nyomvonal állandó 3m széles, amin az 1:10-es méretarányú modellekből akár 12 is lehetne egyszerre a pályán. A pálya hossza kb. 100m, amit a leggyorsabb modellek akár 12 másodperc alatt is megtesznek.A nyári versenysorozat kategóriáiból mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. Az Open Onroad-ban bármilyen 1:10 méretarányú modellel lehet indulni (négy szelet parizer egy vágódeszkán távirányítóval).

A Senior kategóriában a 40 év felettiek küzdhetnek.

Az N és Stock kategóriákban több megkötés mellett gyakorlott pilóták komoly csatáját követhetjük nyomon. Ezek mind zárt karosszériás modellek voltak, de ne feledkezzünk meg a Forma 1-esekről sem, melyek látványos manővereikkel gyorsan a nézők kedvenceivé válhatnak.

Az idei szezonban kedvcsinálóként ingyenes gyerekfutamot is szerveztünk, ahol 18 év alatt bárki gurulhat a modelljével 3x5 percet, valamint végig is futhatják a pályát.

A verseny mindig alaposan elő van készítve. A megelőző napokban az aszfaltot nagynyomású levegővel tisztítjuk, ami eltünteti az apró kavicsokat (melyek a modell hajtásláncának komoly ellenségei), gumireszeléket, „elhagyott" alkatrészeket, egyszóval mindent, ami nem oda való. Gyakorlat ezen kívül a cukros lével való fellocsolás, ami a maradék port köti le a tökéletes tapadás érdekében.

Ezen előkészületek után a verseny napján reggel 7-órától gyülekeznek a pilóták, regisztrálnak, átnézzük a modellt, majd 9 óráig szabadon gyakorolhatnak.

9-kor időmérő futamokkal kezdetét veszi a verseny. Minden kategóriának 3db 5 perces futam áll rendelkezésére a futamidő alatt minél több kört megtenni. A 3 időmérőből a legjobb számít, ez a sorrend lesz az első két döntő futam rajtrácsa. A másik két döntő fordított rajtráccsal indul, hogy érdekesebb legyen.

Az 1-2 és 3-4 döntőkből a két jobbik helyezése számít a végeredményhez.

Például valaki az első döntőben 1., a másodikban 3., a harmadikban 4., a negyedikben 2., akkor az 1 és 2 helyezését összeadva három pontja lesz, értelemszerűen a kevesebb pont a magasabb helyezés. Pontegyenlőség esetén a megtett körök döntenek, ha ezek is egyenlők, akkor a befutó idő. Utóbbit ezred másodperc pontossággal számítógép méri, tehát ez alapján mindenképp eldönthetők a helyezések.
A sorozat futamain a versenyzők a helyezésükhöz pontot is kapnak, a hat futamból öt pontjai számítanak majd a bajnokság végső értékelésében.

Ezek ismeretében legyünk minél többen a pályán versenyzőként és mellette nézőként is!