A modellezés célja

Köszöntünk minden modellezőt !

A modellezők tevékenységük során megismerik az anyagokat, szerszámokat, mérőeszközöket, ezek alkalmazását, fizikai és technikai ismeretekhez jutnak, manuális készségeik alakulnak ki, amelyeket az élet számos területén kamatoztathatnak. Ezért a modellezés jelentős szerepet tölthet be a fiatalok nevelésében. Nem lesz minden modellező gyerekből versenyző, esetleg szabadidős formában sem folytatják a modellezést később, dea modellezés hozzá tud járulni ahhoz, hogy a felnövekvő nemzedékben többen váljanak alkotó emberré, ne csak fogyasztóvá.

Az anyagok, eszközök és a technológia fejlődése a modellezésben is tükröződik. A korábban teljesen saját kivitelezésben készülő modellektől odáig vezetett a fejlődés, hogy ma nagyon sok olyan modellt használunk, amelyeknek az elkészítését a hagyományos otthoni, „konyhai” körülmények és lehetőségek között el sem lehet képzelni. Létrejött a modellező ipar, bolthálózat és a modellezőket kiszolgáló szolgáltatások is. Ezek nem elsősorban a modellező versenysportot szolgálják, de megkönnyítik az anyagokhoz és eszközökhöz való hozzájutást. Boltban vett modellel még senki nem lett világbajnok, így a szabadidős modellezés mellett ma is nyílt a pálya az új megoldásokra, a fejlesztésre.

Mára nagyon megszaporodtak a konkurens tevékenységek, a „megvehető” szórakoztató és szabadidő eltöltési lehetőségek, de a modellezés ma is elláthatja a fentebb vázolt feladatokat. Elláthatja, ha a jövőben is lesznek olyan önfeláldozó emberek, tanárok, szakkörvezetők és mások, akik megtanítják a fiataloknak mit, miért és hogyan kell csinálni. Ha lesznek olyanok is, akik viselik a modellező tevékenység „közterheit”, végzik a szervezési, képviseleti, szakirodalmi, fordítási, krónikási és egyéb tevékenységeket.

A Magyar Modellező Szövetség küldetése a repülő-, hajó és autómodellező szakágakban folyó munka koordinálása, a szakágakhoz tartozó versenyek és rendezvények szervezése és lebonyolítása, az utánpótlás nevelésének irányítása, a szabadidős modellezés segítése.

A szervezett modellezés közel 110 éve kezdődött hazánkban. Számos nagy sikerről, világ- és Európa-bajnokságokról, világrekordokról, Világkupa győzelmek a fénypontok a történetünkben. Tagjaink közel száz kategóriában versenyeznek, baráti találkozókon, bemutatókon vesznek részt.MMSZ elnökség