Körrepülő pályaépítés befejező munkálatai Kőbányán

Pályázat neve: 
Körrepülő pályaépítés befejező munkálatai Kőbányán
Pályázat státusza: 
Kifizetett
Általános adatok
Pályázat azonosítója: 
26
Pályázó egyesület neve: 
Budapesti Modellező Sportegyesület
Taglétszám: 
95 fő
MMSZ célirány: 
Fenntartás
Pénzügyi adatok
Önrész: 
184 627 Forint
Igényelt összeg: 
400 000 Forint
Teljes költség: 
584 627 Forint
Önrész aránya: 
31.58%
Projekt dátumok
Kezdő időpont: 
2018. 05. 19.
Záró dátum: 
2018. 05. 31.
Csúsztatható?: 
Nem
Ütemezés: 
1

BSzakmai terv és a felhasználás részletes leírása
A Budapesti Modellező Sportegyesület 2013-ig bérlőként birtokolt (illetve 2015-ig használhatott) A Bp. X. Hangár u-ban egy komplex modellező sportcentrumot, amely 2 körrepülő, 1 sebességi, illetve 1 R/C  autómodell-pályát is magában foglalt a többtermes klubház, valamint kiszolgáló épületek mellett.

Ez a létesítmény együttes a 80-as években az MHSz  központi modellező bázisának épült, a változások után, a törvény erejénél fogva 1995-ben a Bp. X. kerületi Önkormányzat tulajdonába került. A BPMSE  a bérlői jog 2013 évi  elvesztése után 2015. végével azt egészen elhagyni kényszerült.

2016-tól A BPMSE  a Bp. X. Kada u. 149. címen levő ipari területen bérel egy egyhelyiséges, megfelelő műhelytermet, és ezen az ingatlanon, ennek szomszédságában található egy kb 60x150 m-es elhanyagolt, egyenetlen, gazos terület, melyen  a tulajdonos jóváhagyásával 2017. tavaszán  tereprendezéssel kialakításra került egy 50 m átmérőjű körrepülő pálya. (ld. csatolt számlák, fotók.)

A pályára, illetve a területre a tulajdonos határozatlan idejű repítési engedélyével rendelkezünk.

A körrepülő modellek a 2018. 02. 06-án megismert hatósági döntés nyomán Magyarországon sem tekintendők pilóta nélküli légijárműnek, így repítésüknek nem feltétele légtérengedély beszerzése.

A korábbi repítések során megkérdeztük a közelben dolgozókat, illetve -lakókat, észleltek-e esetleg kellemetlen , zavaró zajt, válaszuk egyöntetűen, megnyugtatóan nemleges volt.

A tereprendezés során számos, jelentős költség-  és munkaigény- többlet merült fel. A talajból több tonnányi követ, illetve vegyes ipari hulladékot kellett eltávolítani, és világossá vált, hogy a füvesítés jórészt meghiúsul a vékony termőréteg eltűnésével (kiderült, hogy a talaj csak salakból, illetve homokból áll.) Szükséges lenne a vegyszeres gyomirtás, termőréteg pótlás,  illetve műtrágyázás, valamint  jó minőségű, szárazságtűrő fűmaggal való füvesítés.

Kiegészítő igényként merült fel a tereprendezési gépmunkák minimális finomítása a talajtömörödés  folytán egy év alatt létrejött egyenetlenségek miatt.

A terület zárt jellege természetes biztosításul szolgál közönség előtti repítésekre, amelyek egyébként   nyílt közparkban jelentős rendezői biztosítást igényelnének.

Egyfajta modellező park, sportcentrum megvalósítása a célunk, amely munkaidőben részlegesen, munkaidőn kívül pedig teljesen a repítők és érdeklődők  rendelkezésére áll, és az egyszintes ipari épületekkel való körítettség, és az állandó portaszolgálat miatt jól kontrollálható  A helyszín egyébként kiválóan megközelíthető a Maglódi úttól villamossal, illetve az utcában járó kékbusszal. A pálya mellett tágas autóparkoló is rendelkezésre áll.

A munkák befejezésére előirányzott határidőnél szempont volt az is, hogy a huzalos műrepülőmodellek Országos Bajnokságát 64 éve minden évben, egyetlen kihagyás nélkül megrendezik, és egy örvendetesen bővülő létszámú helyzetben szerencsétlen lenne elődeink hagyományát megszakítani, illetve évente más-más alkalmi helyekre vándoroltatni.

Értékelés: 

Részletes költségvetést szükséges a pályázathoz. Milyen munkálatok milyen anyagok, milyen bérmunák, ajánlatok, vagy árlisták excelben. 

Azt is meg kell határozni, hogy az elszámolás hogyan fog történi, vagyis milyen dokumentumokat fogtok bemutatni. 

Teljesítés igazolása
Készrejelentés módja: 
Fénykép